Με ενοχλεί που κάποια άτομα θεωρούν την επιτυχία των άλλων δήθεν. Νιώθουν αντιπαλότητα και θυμό και πιστεύουν πως οι ίδιοι αδικούνται επειδή δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη και γι’ αυτό μένουν στάσιμοι. Δηλαδή πρέπει να σε σπρώξει κάποιος για να καταφέρεις κάτι? Αν πιστεύεις ότι αυτό είναι το παν, τότε είσαι ένας ακόμη «Μαλάκας που ζηλεύει».

Τι πάει να πει έχω «κονέ»?

Είναι η μεσολάβηση κάποιου ώστε να προωθηθείς κάπου δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια. Τι σημαίνει δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια? Είναι κάτι το οποίο θα σε ευνοεί σε όλη σου την σταδιοδρομία? Θα κερδίζεις αξιώματα, χρήματα και αναγνώριση επειδή κάποιος θα μεσολαβεί γι’ αυτό? Σε καμία περίπτωση! Είναι απλώς ένας «μποναμάς».

Θεωρώ ότι το «κονέ» είναι ένα ασήμαντο εφόδιο. Για παράδειγμα: τι γίνεται στις μεγάλες εταιρίες? Μπορείς να πεις ότι κάποιος έγινε διευθυντής από ένα κονέ? Πως το προνόμιο του να γνωρίζει κάποιο στέλεχος της εταιρίας, τον έβαλε σε μια σημαντική θέση? Δεν μπορείς να το θεωρήσεις λογικό. Θα ήταν τουλάχιστον χαζό αν μια εταιρία έβαζε ένα άτομο δίχως ικανότητες και την απαραίτητη γνώση να έχει έναν Α’ λόγο στην διαχείριση της, επειδή κάποιος πήρε τηλέφωνο κάπου. Σε μια εταιρία ο σκοπός είναι το κέρδος (αν δεν είναι θρησκευτικού η φιλανθρωπικού χαρακτήρα), συνεπώς αυτός που μπήκε στην εταιρία και έγινε διευθυντής η έχει κάποιο σημαντικό αξίωμα, το κέρδισε με την προσπάθεια και τις ικανότητες του. Γι’αυτό και του έδειξαν εμπιστοσύνη. Ναι μεν μπορεί να μεσολάβησε κάποιος στο να έχει πιο σύντομη επαφή με την εταιρία, όμως η εξέλιξη του και η ολοκλήρωση κάποιου project, είναι δικά του επιτεύγματα.

Να το κάνουμε πιο απλούστερο. Για παράδειγμα στον πρωταθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο, μιας και αγαπάμε αυτό το άθλημα. Ένας ποδοσφαιριστής όπως ο Κώστας Μανωλάς  υποτίθεται πως είχε ένα σημαντικό αβαντάζ, τον θειο του οποίος είναι παλαίμαχος της ΑΕΚ. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλάθλων έλεγαν ότι από «κονέ» πήρε μεταγραφή από μια μικρή ομάδα στην ΑΕΚ. Όμως τους απέδειξε το αντίθετο και καθιερώθηκε ως βασικός. Έπειτα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και αργότερα σε έναν Ιταλικό σύλλογο (Ρόμα) έναντι 15εκατ. ευρώ. Σήμερα η αξία του ξεπερνά τα 40εκατ. ευρώ και οι ικανότητες του αναγνωριστήκαν από τους κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη. Άρα δεν χρειάστηκε μεσολάβηση ώστε να αναγνωριστεί και να κερδίσει χρήματα.

Δεν σε καθορίζει το «κονέ», σε καθορίζουν οι ικανότητες και η προσπάθειες που θα καταβάλεις ώστε να πετύχεις έναν στόχο. Το να λες κάποιον που έχει υψηλό αξίωμα προϊόν του «κονέ» σημαίνει ότι τον ζηλεύεις. Σημαίνει ότι είσαι για τον ΠΕΟΝΤΑ!!! Όταν κλαίγεσαι και να νομίζεις ότι κάποιος κάνει κάτι με μέσο, σε καθιστά υπεύθυνο για την αποτυχία σου. Προσπάθησε να κάνεις κάτι δικό σου, με τις ικανότητες σου και τον ιδρώτα σου και στο κάτω κάτω να δημιουργήσεις τις δικές σου δημόσιες σχέσεις, για να μπορείς εσύ ο ίδιος να προωθείς τον εαυτό σου. Δες το ανταγωνιστικά!

Advertisements